Office 365 Message Encryption

Adsız - - - - Yorum yok 19 Oca 2015

Office 365 Message Encryption 

Office 365 email şifreleme özelliği daha önceden Exchange Hosted Encryption olarak bilinen ürünün  Office 365 tarafındaki yeni versiyonudur. Office 365 Message Encryption özelliği ile mail kullanıcıları çok kolay bir şekilde hem organizasyon içerisine hemde organizasyon dışına gizli yada kişiye özel şifreli mail gönderebilir ve aynı şekilde bu şifreli maili alan kullanıcıda şifreli olarak maili yanıtlayabilecektir. Alıcı mail adresi Gmail, Yahoo yada herhangi bir email servis sağlayıcısına ait olabilir gene aynı şekilde şifreli olarak maili yanıtlayabilecek ve yetkisiz erişime karşı koruyacaktır.
Şifreli Mail gönderimi için bazı örnek senaryolar aşağıdadır;
·         Bir banka çalışanının müşterisine ait her türlü finansal bilgilerini mail ile göndermesi
·         Sigorta şirketinin müşterisine ait poliçe detay bilgilerini mail ile göndermesi
·         Bir hastanenin kişiye özel sağlık bilgilerini ilgili hastasına mail göndermesi
·         Bir avukatın önemli bir Mahkeme duruşmasına ait gizli bilgilerini bir başka kişiye mail göndermesi
·         Bir finans çalışanının müşterisine ait kontrat bilgilerini mail ile göndermesi
Tabiki bu örnekleri kendi şirketimizin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre çoğaltmamız mümkündür.
Çalışma mantığını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz;

clip_image001
Office 365 Email Şifrelemeyi kullanabilmek için Exchange Online yada Exchange Online Protection (EOP) Subcription (On-premises mailboxlarda kullanabilmek için)  ve  Azure Rights Management ihtiyacınız bulunmaktadır.
Bu işlemler için Office 365 Lab ortamımdaki E3 Tenant’ ı kullanacağım. Azure Rights Management özelliğini sadece E3, E4, A3, A4 tenantlarda kullanabilirsiniz.
Office 365 Message Encryption servisini kullanabilmek  için ilk olarak Tenant’ ımıza bağlanarak Azure Rights Management konfigurasyonu yapmamız gerekmektedir.
Bilgisayarımızdan Windows Powershell’ i açıyoruz ve $cred = Get-Credential komutu ile Office 365 Tenant’ ımıza bağlanıyoruz.
clip_image002

Office 365 Tenant’ ımıza bağlantı kurduktan sonra gerekli komutları  $Session parametresiyle çalıştırabilmemiz için aşağıdaki komutu ve sonrasında her defasında yeni bir session açmadan Power Shell komutlarını çalıştırabilmemizi sağlayacak Import komutunu  çalıştıralım.
$Session = New-PSSession -ConfigurationName Microsoft.Exchange -ConnectionUri https://outlook.office365.com/powershell-liveid/ -Credential $cred -Authentication Basic –AllowRedirection
Import-PSSession $Session

clip_image003
Yukarıdaki komutlarla birlikte Office365 tenant’ ımız ile ilgili komutlar tamamlanmıştır.
Online Anahtar paylaşımı (Online Key-Sharing) yani Şifrelenmiş maili açabilmemizi sağlayan gerekli anahtar değerinin temin edilebilmesi için  Information Rights Management  (IRM)  ayarlarının konfigüre edilmesi gerekmektedir, bunun için sırasıyla aşağıdaki komutların Power Shell’ den çalıştırılması gerekmektedir.
Set-IRMConfiguration –RMSOnlineKeySharingLocation “https://sp-rms.eu.aadrm.com/TenantManagement/ServicePartner.svc”
Avrupa için,               https://sp-rms.eu.aadrm.com/TenantManagement/ServicePartner.svc
Asya için,                    https://sp-rms.ap.aadrm.com/TenantManagement/ServicePartner.svc
Bu komutta bulunduğumuz coğrafya için uygun link’ in yazılması gerekmektedir.
clip_image004

Import-RMSTrustedPublishingDomain –RMSOnline –Name “RMS Online”
Set-IRMConfiguration –InternalLicensingEnabled $true
clip_image005
Ve son olarak IRM konfigurasyonumuzu test ediyoruz, Result kısmını PASS olarak görmeliyiz.
Test-IRMConfiguration –RMSOnline
clip_image006

 Böylelikle makalemizin konfigurasyon kısmını tamamladık, bundan sonra şifreli mail kurallarını belirlemek için Office 365 Portal ekranında Exchange Panelde Rules kısmında kural oluşturacağız.
clip_image007
Yeni bir kural oluşturalım ve  More Options.. tıklayalım,
clip_image008
Öncelikle kuralımıza bir isim verelim, Apply this rule if… kısmında drop-down  kutusundan önce The subject or body… sonrasında da Subject includes any of these words seçelim,  Specify Words or Phrases kısmınada mailin konusunda yada içeriğinde belli bir kelime geçiyorsa şifrelensin diyeceğimiz kelimeleri eklemeliyiz. Örnek olarak “Kredi Kartı” , “Ödeme Tablosu””  vs gibi ihtiyaçlarınız doğrultusunda yazabilirsiniz. Ben test amaçlı olarak ENCRYPT yazdım.
Aynı şekilde Do the following… kısmında da sırasıyla Modify the message security…  , Apply Office 365 Message Encryption seçelim. Ekran aşağıdaki şekilde olmalıdır. Bu şekilde kuralı Save butonuna tıklayarak kaydedelim.


clip_image009
Bu kurala göre herhangi bir kullanıcımızdan gönderilen mailin içerisinde yada konusunda ENCRYPT geçiyorsa otomatik olarak şifreyelecektir. İstenirse belli bir kullanıcıya özgü kuralda yapılabilir.
Evet, bütün konfigürasyon ve kural işlemleri tamamlanmıştır artık test işlemlerimize başlayalım.
Office 365 üzerinden test kullanıcımla konu kısmına ENCRYPT yazan bir maili Hotmail test hesabıma gönderdim, Hotmail tarafında mailim aşağıda da görüleceği gibi HTML uzantılı bir ek’ miş gibi gösterdi ve içeriğini görüntüleyebilmem için Ek’ i bilgisayarıma indirmem gerekiyor, Ek’ i indiriyorum.

clip_image010
Mailin içeriğini göremiyorum , Kimlik doğrulaması istemektedir, geçici olarak 1 kere kullanımlık Passcode ile girmek için aşağıdaki butona tıklıyorum ve Alıcı email adresine gelen kodu girerek gelen maili görüntüleyebiliyorum.
clip_image011

clip_image012
clip_image013
clip_image014


Gelen maili Hotmail test hesabından yanıtlıyorum,
clip_image016

Aynı şekilde yanıtlanan mailde ilk sahibine şifreli gelmektedir ama bu defa alıcı maili açmaya çalıştığında passcode gerek kalmaksızın maili açabilmektedir.
clip_image017

clip_image018
Çözüm Park
Benzer Yazılar

Yorumlar(0)


Sessiz Teori
Blogger: