Bundan bir önceki makalemde FreeNAS'ın ne olduğunu açıklamıştık. Bu Makaleme FreeNAS nedir, ne işe yarar? adlı başlıktan ulaşıp, bu işletim sistemi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
FreeNAS Linux için ufak bir tanımlama yapmak gerekirse; Network Attached Storage ( NAS ) yapıları için geliştirilmiş Unix türevi, FreeBSD tabanlı açık kaynaklı bir işletim sistemidir diyerek hemen kuruluma geçelim. Kurulumu VMware Workstation 9.0 ile yapacağım ve FreeNAS X64 .iso kaynağını kullanacağım.
FreeNAS X64 ya da X86 .iso 'yu Buradan Download Edebilirsiniz Yanlız ufak bir hatırlatma yapayım, X86 ( 32bit ) 'de çok fazla pluings yok onun için mutlaka X64 ( 64bit ) sürümünü kuralım.
1. Adım;
VMware Workstation programını çalıştırıyorum ve yeni makine için hazırlıklar yapıyorum.
2. Adım;
Burada ister tipik ( Typical ) isterseniz de gelişmiş ( Custom ) ayarlamalar yapabilirsiniz. Ben gelişmiş ayarlamayı seçerek devam ettim
3. Adım;
Bu bölümde CD-Room'a x64.iso 'muzu yerleştirip kurulum kaynağımızı gösteriyoruz.
4. Adım;
Buradan sanal bilgisayarımızın ismini ve sanal hard-diskin ya da disklerin nerede konumlanacağını belirliyoruz. Ben genellikle default'da bırakırım.
5. Adım;
Bu bölümde sanal bilgisayarımızın kullanacağı RAM miktarını ayarlıyoruz. Ben bunu düşük tuttum ama siz istediğiniz kadar yapılandırabilirsiniz. FreeNAS düşük güçlerde bile iyi çalışır durumdadır. orta ölçekli ( 15-20 ) organizasyonlar için ideali bana göre 1Gb'dir.
6. Adım;
Bu bölümde ise Sanal Makinenizin Network yapılandırmasını configure ediyoruz. yani sanal makinanız internete NAT yoluyla mı, köprüleme yolu ile mi olacağına karar veriyorsunuz. İç Network kullanacaksanız şayet Bridged ( köprüleme ) modunu seçebilirsiniz.
7. Adım;
Burada genel olarak sanal makina yapılandırmamızı görüyoruz. İsterseniz yapılandırmanızı "Customize Hardware" seçeneğini seçerek tekrardan yapılandırabilirsiniz. Yapılandırmanız bittiğinde "Finish" 'i tıklayarak kuruluma başlayabiliriz.
8. Adım;
Sanal Makine yapılandırmamız bittikten sonra bilgisayarımızı başlatıyoruz ve bekliyoruz. Burada .iso dosyamız okunduktan sonra ekranımıza gelen ilk görüntü bir şey yapmadan bekliyoruz.
9. Adım;
Burada ne yapacağımız soruluyor biz tabiki de Install/Upgrade seçeneğini seçiyoruz ve ardından klavyemizi kullanarak "OK" seçeneğini seçip ENTER'lıyoruz.
http://i1273.photobucket.com/albums/y407/cwsertach/resim9_zpse880e149.jpg
10. Adım;
Bu bölümde sistemimizin hangi diskimize kurulması gerektiğini gösteriyor. Bizim 1 tane hard diskimiz olduğu için sadece bir seçenek çıkıyor karşımıza. Bizde bunu seçerek "OK" 'a basıyoruz.
11. Adım;
Burayı da "YES" 'i seçerek devam ediyoruz.
12. Adım;
Ve sonunda kurulumumuz başlıyor. Alttaki resimde gördüğünüz gibi FreeNAS/x64.img.xz dosyasını açılarak hard-disk'e kurulumu yapılıyor. Bu süreç yaklaşık 5dk gibi bir süre sürüyor.
13. Adım;
Ve kurulum tamamlandı. Karşımıza bir uyarı geldi. Bu uyarıda; FreeNAS'ın kurulduğunu fakat sistem yeniden başlatmadan önce CD Room'umuza ilk başta yerleştirdiğimiz x64.iso dosyamızı çıkartmamız gerektiği belirtiliyor. .iso dosyasımızı çıkarttıkta sonra sistemimizi yeniden başlatabiliriz.
14. Adım;
Sistemimizi yeniden başlattığımızda karşımıza çıkan ekran görüntüsü. Yine biz bir şey yapmıyoruz. Sistem otomatik olarak F1 'i seçmiş ve devam ettiriyor.
15. Adım;
Ve sistemimiz artık kullanıma hazır. Bundan sonraki ilk yapacağımız şey sadece Network ayarlarını yapmak.
Sistemimiz kurulduktan sonra Network yapılandırması aşağıdaki gibi yapılandırılabilir.
Enter an option from 1-11: 1
1) em0
Select an interface (q to quit): 1
Delete existing config? (y/n) n
Configure interface for DHCP? (y/n) n
Configure IPv4? (y/n) y
Interface name: (press enter as can be blank)
Several input formats are supported
Example 1 CIDR Notation:
192.168.1.1/24
Example 2 IP and Netmask seperate:
IP: 192.168.1.1
Netmask: 255.255.255.0, or /24 or 24
IPv4 Address: 192.168.1.12/24
Saving interface configuration: Ok
Configure IPv6? (y/n) n
Restarting network: ok
You may try the following URLs to access the web user interface:
http://192.168.1.11
Ve bundan sonra ağınızda bulan herhangi bir bilgisayardan internet tarayıcınızı açarak kendi yapılandırdığınız ( Network Ayarlarınız ) ip adresini adres kısımına yazıyoruz. Ben şahsım olarak 192.168.1.11 adresini atamıştım. Tarayıcıma atadığım IP adresini yazıyorum ve karşıma çıkan şey FreeNAS Server'ın web arayüzüdür.
Bir daha ki makalemde Linux işletim sistemlerinde kullanılan ZFS ( Zettabyte File System ) hakkında detaylı bilgi sunacağım.
Saygılarımla
Sertaç AYDIN
Yorumlar(0)