İnternet Üzerinden Bilgisayardaki Dosyalara Erişimin 5 Yolu

Adsız 2 Yorum 15 Eyl 2014
İnternet Üzerinden Bilgisayardaki Dosyalara Erişimin 5 Yolu

Kimi zaman yanında olmadığımız bilgisayardaki dosyalara ihtiyaç duyabiliyoruz, özellikle kendi bilgisayarımızdan uzaktaysak. Biliyoruz ki ev grubu ve ağ üzerinden dosya paylaşımı, aynı yerel ağdaki başka bir bilgisayardan bilgisayarımızdaki dosyaya erişimi kolaylaştırır, ancak internet üzerinden bilgisayarımızın dosyalarına erişmek biraz daha fazla kurulum gerektirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları kullanılabilir hale getirmenin birçok yolu vardır.  Asıl zor olan, güvenli ve kolay kullanılabilen bir çözüm yolu bulmaktır.
Haberci Grup olarak sizler için bazı dosya transferi yöntemlerini sunuyoruz:


1. TeamViewerTeamViewer, uzaktan bilgisayar erişiminin en ideal yolu olarak bilinmektedir, kendi bilgisayarınıza erişim veya uzaktan teknik destek arıyor olma durumunda kullanılabilir. TeamViewer genellikle, bir bilgisayarın masaüstüne uzaktan erişim için kullanılır. Ancak, aynı zamanda belki farkında bile olmadığınız dosya transferi özelliğine sahiptir. Bir bilgisayara uzaktan bağlanırken “Dosya Aktarımı” seçeneğini seçmeniz yeterlidir.

İki bilgisayar arasındaki dosyaları iki yönlü taşıyabilirsiniz. Gözetimsiz erişim için TeamViewer’ı kurun. Böylece, uzak bilgisayarınız açık olduğu müddetçe bunu yapabilirsiniz.



TeamViewer Windows, Mac ve Linux üzerinde çalışır. Ayrıca Dosya Aktarım özelliğini TeamViewer Android veya iOS uygulamalarında da kullanabilirsiniz. Bu kolay kullanımlı, platformlar arası bir çözümdür. portları iletme veya Internet sunucusu yazılımının ortaya çıkması ve kendinizi güvende hissetme konularında endişelenmenize gerek yok.


2. Ağa Bağlı Depolama Cihazları & Router

Bazı özel NAS (ağa bağlı depolama) cihazlarının internet üzerinden dosya erişimi için entegre desteği vardır. Eğer cihazda yoksa internet üzerinden kendi web ara yüzünü erişilebilir hale getirmek için her zaman bağlantı noktalarını yönlendirebilirsiniz. Ancak bu kolayca güvensiz hale gelebilir. Sadece güvenli bir yerel ağ üzerinden erişmek üzere tasarlanmışsa eğer, NAS cihazının web ara yüzü güvenli olmayabilir.
Bazı routerlar aynı zamanda bir USB portu ile gelir ve bir USB sabit diskini bağlamaya izin verir. USB sabit diske daha sonra yerel ağınızdaki herhangi bir bilgisayardan ulaşılabilir. Yönlendiriciniz de internet üzerinden bağlantılı depolama aygıtlarının paylaşımını destekleyebilir. Ağ depolama aygıtında bilgisayarınızın önemli dosyalarını saklayıp internet üzerinden erişebilirsiniz.
Başta da belirttiğimiz gibi NAS cihazlarınızın ve routerınızın güvenli olup olmadığını araştırmayı unutmayın.



3. VPN’ler

Ev ağı üzerinde ayrıca bir VPN sunucusu kurabilir  ve ona bağlanabilirsiniz. Ardından bilgisayarınız yerel ağın parçası olarak kabul edilecektir. Artık tüm yerel dosya paylaşımlarına erişebilirsiniz. Bu size Windows paylaşılan klasörlere ve sadece yerel ağ üzerinde erişilebilen diğer ağ depolama aygıtlarına erişim izni verir.
Bu işletmelerin kendi dosya paylaşımlarına erişim izni yoludur. Potansiyel olarak güvensiz dosya paylaşım çözümlerinin güvenliğinden daha ziyade VPN sunucusunun kendisinin güvenliğini sağlamak ve ona erişimi kontrol etmeniz gerekir. Eğer bir NAS’ınız varsa ve güvenlik nedenleriyle Internette açığa çıkmasından endişe ediyorsanız, VPN sunucusu üzerinden NAS’ı bir VPN sunucusu ve bağlantısında açığa vurabilirsiniz. VPN kurmak yerine, yerel ağ kaynaklarına erişmek için SSH tünelleme kullanabilirsiniz.



4. FTP Sunucuları ve Diğer Sunucu Yazılımı

Bilgisayarınıza bir FTP (dosya transfer protokolü) sunucusu yükleyip  internetten kendisine erişim izni verebilirsiniz. (İnternet’e FTP sunucusunu çıkarmanız gerekiyorsa bu güvenlik açısından gerçekten ideal değildir.)
Normal olarak FTP şifrelenmemiştir, yani insanlar transit olarak şifrenizi ve dosyalarınızı görebilir. Güvenli FTP’yi etkinleştirmek için kendi yolunuzdan gitmeniz gerekir. Bunu yaparsanız ve çok güvenli bir şifre ayarlayabilirsiniz. İnternete sunucu yazılımı bırakıldığında onu güvenli yapılandırma ve güncel tutma hakkında endişelenmeniz gerekir. Muhtemelen mevcut kolay çözümler varken ev bilgisayarınızda bu gibi sunucu yazılımlarını kullanmak istemeyeceksiniz.


5. Bulut Depolama Hizmetleri

Microsoft, Windows Live Mesh uygulamasının bir parçası olarak internet üzerinden bir bilgisayarın dosyalarına erişmenizi sağlayan uzaktan dosya alma çözümü sunmuştu. Şimdi oneDrive olarak da bilinen SkyDrive için artık bu ürünü durdurdu. Dropbox ve Google Drive gibi OneDrive da PC’nizde özel bir klasör sağlayan bir bulut dosya depolama çözümüdür. Bulut depolama hesabınıza online olarak bu klasör içine yerleştirdiğiniz dosyalar yüklenir ve tüm bilgisayarlarınızla senkronizedir. Dosyaları eşitlemek için tüm PC’lerde istemcisini çalıştırabilir ya da tarayıcı üzerinden hizmete erişebilir veya ihtiyacınız dosyaları tek tek indirmek için mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.
Microsoft, Windows Live Mesh’i durdurdu çünkü ortalama bir kullanıcı için dosyalarına erişmede bulut depolama hizmetinin ideal bir yol olduğuna inanıyor. Bilgisayarınızı açık bırakmak, sunucu yazılımı yüklemek veya özel bir cihaz kullanmak zorunda değilsiniz. Fakat bilgisayarınızda istediğiniz herhangi bir dosyaya erişemezsiniz, önemsediğiniz dosyalarınızı senkronize etmeniz gerekmektedir.
Bu uzman kullanıcılar için ideal bir çözüm olmayabilir, ama her yerde kendi kişisel belgelerine erişmek isteyen ortalama bir kullanıcı için basit bir çözümdür. Ayrıca, size çevrimiçi bir yedekleme imkanı verir. Bulut bilişimde de güvenliğin kusursuz olduğu söylenemez tabi.

Özetle,Bilgisayarınızda depolanan dosyalarına erişmek istiyorsanız TeamViewer’ı,Online dosyalarınızı senkronize etmekten hoşlanıyorsanız Bulut Depolama’yı,
İnternet üzerinden dosyalarınıza erişmek için eğer elinizde varsa NAS cihazını,
Birden fazla dosya paylaşımı ile iş ağı gibi daha büyük bir ağınız varsa, VPN sunucusu kurmanızı öneriyoruz.
Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bir VPN sunucusu, SSH sunucusu veya FTP sunucusunu sakın kurmayın! Yazılımı yanlış yapılandırarak ya da güvensiz sunucu yazılımı kullanarak, bilgisayarınızı tehlikeye atabilirsiniz.

Cyber Warrior
Etiketler:
Benzer Yazılar

Yorumlar



  1. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and also the rest of the site is also really good.

    YanıtlaSil


  2. I love reading an article that will make people think. Also, thanks for permitting me to comment!

    YanıtlaSil


Sessiz Teori
Blogger: