Juniper Networking Giriş

Adsız Yorum yok 5 Ara 2014
Juniper Networking Giriş
Juniper aktif ağ cihazlarında kullanılan işletim sisteminin adı JunOS olarak olarak geçmektedir. FreeBSD tabanlıdır. Yani bilgisayarlarda da kullanılabilen bir işletim sistemi tabanlı olması nedeniyle Aktif Ağ Cihazlarında yapılabilecekler artamaktadır. Açılması, kapanmasından tutunda daha çok özelliği bir PC deki linux kullanımına benzemektedir. Bir örnek vermek gerekirse cihazı kapatırken kapatma komutunu verdikten sonra yaklaşık 1-1,5 dakika sonra gelen mesajdan sonra fişini çekmemiz (bilindiği gibi SW lerde düğme yoktur) yada kapatmamız gerekmektedir.
Bu konumuzda aşağıdaki hususlardan bahsedecez
1-Bir Juniper cihazda çalışırken kullanılan JunOs çalışma modları
2-commit komutu ne işe yarar3-rollback nedir ne işe yarar4-compare komutu ne işe yarar
>  cihazda show komutlarını çalıştırabildiğimiz ve birkaç basit ayarı yapabileceğimiz oparation mod
#  configürasyon modu

2-Root dışında bir kullanıcı ile bağlandığımızda ise prompta > işaret vardır ve direk operation moda bağlanırız.
===2-COMMIT KOMUTU
commit complete
çalışan konfigurasyon 20. sıradaki konfigürasyon olacaktır.
===4-compare KOMUTU NE İŞE YARAR
Cyber Warrior Network Destek Tim
===1-ÇALIŞMA MODLARI
Komut satırındaki 0%,>,# karekterleri hangi modda olduğumuzu göstermektedir. Cmmand promptaki bu 3 işaretin (0%,>,#) önünde yazanlar bizim yazdığımız komutlardır. exit komutu ile üst moda çıkılır.Space yada Tab tuşuda Ciscodaki gibi komut tamamlamayı sağlar.
0% cihazın kök dizini
Root kullanıcı adı ile girdiğimizde cihazın köküne bağlanırken, rooot kullanıcısı dışındaki kullanıcılarla girdiğimizde ise cihazın show komutlarının kullanılabildiği operation moda giriş yapılmaktadır.
1-Root kullanıcı ile telnet yada ssh’tan bağlandığımızda promptta 0% olur. Sonra cli komutu ile > (operatin moda) geçilir. Konfigürasyon yapacaksak edit yada configüration ile config moda geçeriz ve prompta # işereti görünür. Bu maddede yazanların uygulaması aşağıdaki 2 resimde incelenebilir.Command promptaki bu 3 işaretin (0%,>,#) önünde yazanlar bizim yazdığımız komutlardır.
Aşağıdaki resimde "Ali" kullanıcı adı ile hostname i "CW" olan cihaza bağlanmışız. "edit" komutu ile configürasyon moda girmişiz. "exit" komutuyla çıktığımızda operation (>) moda çıkmışız, 2. seferdede "configure" komutu ile config moda girmişiz. Resim burda yazanlara göre incelenmeli.

Config modda yapılan konfigürasyon değişiklerinin çalışabilmesi için config moddayken "commit" komutunun yazılması gerekir. Ve bu komuttan sonra yaptığımız konfigürasyon kaydedilir ve aktif olur. Config modda konfigürasyon yaptıktan sonra "commit" komutu yazdıktan sonra aşağıdaki mesajı görmez ve hata alırsak konfigürasyonumuzda hata var demektir. Hatada nerde sorun olduğu tarif edilmektedir. commit edilmeden config moddan çıkılması durumunda yapılan konfig iptal olur.
Sorunsuz commit edildiğini gösterir mesaj aşağıda bulunmaktadır
root@CWcommit configuration check succeeds
===3-rollback NEDİR NE İŞE YARAR
Juniper aktif ağ cihazlarında commit komutu sonrasında konfigürasyon kaydedilirken farklı isimle kaydedilir diyebiliriz. Geriye doğru 50 tane eski konfigürasyonun yedeğini üzerinde tutar. İşte bu konfigürasyonları "rollback ?" komutu ile görebiliriz. Aşağıdaki 1. resimde bunlar görülmektedir. Ve her eski konfigürasyon 0-49 arasında rakamlarla gösterilir.
0 mevcut çalışan konfigürasyondur. 1 numara ise bir önceki konfigürasyon, 49 ise en eski konfigürasyondur
"rollback 20" komutunu yazıp "commit" komutunu da yazdığımızda artık



"compare" komutu çalışan konfigürasyon ile yedek konfigürasyonların karşılaştırılmasını sağlayan komuttur. Aşağıdaki resimdeki "show | compare rollback 8" ile çalışan konfigürasyonla 8 numaralı yedek konfigürasyonu karşılaştırdık. - olanlar 8. konfigte olup çalışanda olmayanlar. + lar ise 8 olmayıp çalışanda olan config satırlarıdır.

Etiketler:
Benzer Yazılar

Yorumlar(0)


Sessiz Teori
Blogger: